San Francisco


San Francisco is een stad in de Amerikaanse staat Californië en het hart van de San Francisco Bay Area. San Francisco is de vierde stad van Californië, na Los Angeles, San Diego en San Jose. Het is tevens de enige stad in Californië die samenvalt met een county: officieel heet ze City and County of San Francisco.


De stad, die 805.235 inwoners telt, ligt op het schiereiland van San Francisco dat de Stille Oceaan van de Baai van San Francisco scheidt. De agglomeratie waarvan San Francisco het centrum is bestaat uit de steden San Jose, San Francisco, Oakland en Berkeley. Met ruim 7 miljoen inwoners is het de op vier na grootste agglomeratie in de Verenigde Staten. Alleen New York, Los Angeles, Chicago en Washington D.C.-Baltimore zijn groter.

San Francisco is een van de populairste toeristische steden ter wereld. Kenmerkend aan San Francisco zijn haar steile heuvels, de frisse zomers en de mist. De bekendste symbolen van de stad zijn de Golden Gate Bridge, Alcatraz, Chinatown, de Transamerica Pyramid en de kabeltrams. Ook de homowijk Castro geniet internationale bekendheid.

Geschiedenis

Rond 3000 voor Christus werd de San Francisco Bay Area bewoond door een indianenstam, later de Ohlone genoemd.
Op 16 november 1542 zeilde Juan Rodríguez Cabrillo langs de kust nabij San Francisco en ontdekte de Farallonen. In 1575 strandde Sebastião Rodrigues Soromenho in Drakes Bay en eiste het land voor Spanje. Hij noemde het Puerto de San Francisco (Haven van de Heilige Franciscus). Later, in 1579, strandde ook Sir Francis Drake in de naar hem vernoemde baai. Hij eiste het land op voor Engeland en noemde het Nova Albion.
Pioniers, onder wie José Francisco Ortega, van een Spaanse expeditie geleid door Gaspar de Portolá ontdekten op 2 november 1769 de Golden Gate. Zeven jaar later, op 28 maart 1776 stichtte een andere Spaanse expeditie, geleid door Juan Bautista de Anza, het Presidio en vervolgens in juni van hetzelfde jaar de missiepost van San Francisco de Asís.
Begin negentiende eeuw ontstond ongeveer drie kilometer van het presidio het dorpje Yerba Buena ('Goed Gras'). Toen in 1846 de Mexicaans-Amerikaanse Oorlog begon, namen de Verenigde Staten een deel van Alta California in, waaronder Yerba Buena dat werd hernoemd naar San Francisco.
In 1906 werd San Francisco getroffen door een zware aardbeving. Er vielen vermoedelijk enkele duizenden doden en veel gebouwen werden verwoest. De stad werd daarna snel en op grote schaal weer opgebouwd.
In de tweede helft van de twintigste eeuw ontwikkelde San Francisco zich tot een stad met alternatieve culturen. In de jaren '60 van de 20e eeuw werd de stad gezien als hippiehoofdstad van de wereld; met name de buurt Haight-Ashbury stond centraal in de hippiebeweging. Tevens was raadslid Harvey Milk in de jaren 70 een van de eerste openlijk homoseksuele stadsbestuurders. San Francisco wordt ook nu nog gezien als een paradijs voor homoseksuelen van de Verenigde Staten, omdat het een relatief homo-tolerante stad is.

Topografie

San Francisco ligt op het Schiereiland van San Francisco aan de westkust van de Verenigde Staten. De stad ligt in de staat Californië, waar het de op drie na grootste stad is, gerekend naar inwonertal. In een straal van 50 km rondom San Francisco ligt de San Francisco Bay Area, de agglomeratie rond San Francisco (7 miljoen inwoners) ligt. De belangrijkste steden van de agglomeratie rondom San Francisco zijn: Berkeley, Oakland, Palo Alto, San José en de Silicon Valley.
In de Bay Area liggen voorts enkele natuurgebieden, zoals Muir Woods National Monument en Point Reyes National Seashore.

Klimaat

San Francisco heeft een mediterraan klimaat. In januari is de gemiddelde temperatuur 10,6 °C, in juli is dat 15,1 °C. Jaarlijks valt er gemiddeld 500,6 mm neerslag (gegevens op basis van de meetperiode 1961-1990). San Francisco is vaak gehuld in een wazige mist. Deze mist is er mede voor verantwoordelijk dat de zomers in San Francisco uitermate koel zijn. De mist ontstaat doordat in het binnenland (Arizona, Nevada, Utah en dergelijke) de temperatuur in de zomer hoog oploopt. De warme lucht die hierdoor opstijgt wordt aangevuld door lucht vanaf zee - beter gezegd; vanaf de Grote Oceaan. Deze lucht is vanzelfsprekend veel kouder. De wisselwerking tussen koude en warme lucht zorgt onder andere voor mist en neerslag.


Weergemiddelden voor San Francisco

Maand

jan

feb

mrt

apr

mei

jun

jul

aug

sep

okt

nov

dec

Jaar

gemiddeld maximum (°C)

13

16

16

17

18

19

19

19

21

21

18

14

17

gemiddeld minimum (°C)

8

9

9

10

11

12

12

12

13

13

11

8

11

 

neerslag (mm)

104,1

88,9

73,7

38,1

12,7

5,1

0

0

5,1

27,9

66

99,1

518,2

bron: Weatherbase

Aardbevingen

De stad ligt op de San Andreasbreuk, oorzaak van regelmatige (kleine en grote) aardbevingen. Op 18 april 1906 richtte een zware aardbeving grote schade aan in San Francisco. De meest algemeen geaccepteerde schatting van de magnitude van deze beving is 7,8 op de schaal van Richter. Andere schattingen variëren tussen 7,7 en 8,3. Er waren 3000 doden. De meeste schade werd echter aangericht door de grote brand die na de beving ontstond. Honderd jaar later, op 18 april 2006, werd dit feit herdacht.
In 1989 werd de stad opnieuw door een grote aardbeving getroffen (circa 60 slachtoffers). De kans dat een dergelijke ramp de stad opnieuw treft blijft groot. Het kan nog vele jaren duren, maar een verwoestende aardbeving kan iedere dag toeslaan. Veel gebouwen zijn 'bevingsproof' gemaakt, maar desondanks kan een aardbeving nog steeds grote gevolgen hebben.

Demografie

In 1990 woonden er 723.959 mensen in San Francisco, in 2000 steeg dat aantal tot 776.773. Sindsdien daalt de populatie. In 2004 woonden er in San Francisco nog maar 744.000 mensen en in 2005 waren het er 739.426.
In de totale agglomeratie San Francisco Bay Area leven er meer dan 7 miljoen mensen (2004). San Francisco is onderverdeeld in elf districten en ongeveer 100 wijken.
Van de bevolking is 13,7% ouder dan 65 jaar en bestaat voor 38,6% uit eenpersoonshuishoudens. De werkloosheid bedraagt 2,8% (cijfers volkstelling 2000).
De bevolking bestaat uit:

  • 49,6% blanken
  • 30,84% Aziatisch
  • 7,79% Afro-Amerikaans
  • 0,49% van de eilanden in de Stille Oceaan
  • 0,45% Indianen (Native Americans)6,48% andere rassen

In totaal zijn van al deze mensen 14,10% Hispanic of Latino. In San Francisco zijn de grootste etnische groepen Chinezen (19,60%), Ieren (8,80%), Duitsers (7,70%) en Britten (6,10%). De stad heeft het grootste percentage Aziatische Amerikanen van het hele vasteland van de VS.

Bestuur en politiek

San Francisco is sinds 1856 een eengemaakte stad–county (consolidated city–county), dus het bestuursniveau van de stad en de county is samengevoegd. Dit is de enige plaats in de hele staat Californië waar dit gedaan is. De burgemeester is ook de uitvoerende macht van de county, en de Board of Supervisors functioneert ook als gemeenteraad, zetelend in het Stadhuis van San Francisco.
De huidige burgemeester van San Francisco is Edwin Lee, een Democraat. Elke burgemeester sinds 1964 was een Democraat. San Francisco staat dan ook bekend als een linkse en liberale stad in de Verenigde Staten.

Cultuur

In de jaren zestig heeft de stad zich universeel ontwikkeld tot een stad waar onderwerpen als drugs en seks niet worden ontweken... Dat is terug te zien in het werk van Armistead Maupin in een dagelijkse rubriek uit de krant 'The San Francisco Chronicle'. De agglomeratie is de bakermat van bewegingen als Beatnik en de Hippies. Het rookbeleid in openbare ruimtes is erg streng. In 2005 werd roken zelfs verboden in parken.
De banden van San Francisco met Azië zijn belangrijk om de stad te kunnen begrijpen: de Chinese gemeenschap is een van de grootste van Noord-Amerika; San Francisco heeft na New York de grootste Chinese wijk van de Verenigde Staten. De stad heeft een zusterverband met Shanghai en heeft banden met de Aziatische cultuur ontwikkeld; het Museum van de Aziatische Kunst en de Japanse Tuin vallen onder de meest interessante van het Westen. In 1975 trok een tijdelijke expositie in San Francisco van Chinese archeologische vondsten 800.000 bezoekers in twee maanden.

Bezienswaardigheden

Gebouwd op niet minder dan 43 heuvels, biedt deze stad talrijke bezienswaardigheden:

  • Golden Gate Bridge

    is een grote hangbrug die het schiereiland waarop San Francisco ligt met het noorden verbindt. De brug is hoog genoeg om grote zeeschepen de haven van San Francisco zonder problemen te laten bereiken;

De Golden Gate Bridge is een hangbrug over de zeestraat Golden Gate, de opening van de Baai van San Francisco in de Stille Oceaan. De brug maakt deel uit van zowel U.S. Route 101 en de California State Route 1 en verbindt het Schiereiland van San Francisco met Marin County ten noorden van de metropool San Francisco. De Golden Gate Bridge is een van de meest herkenbare symbolen van San Francisco en de staat Californië. De American Society of Civil Engineers verklaarde de brug een van de zeven moderne wereldwonderen.
De brug werd ontworpen door de Amerikaanse ingenieur Joseph B. Strauss. De bouw werd in ongeveer vier jaar voltooid en heeft zo'n 35 miljoen dollar gekost. De Golden Gate Bridge opende feestelijk op 27 mei 1937.

  • Twin Peaks,

op Mount Davidson na de twee hoogste heuvels in San Francisco, met een panoramisch uitzicht over heel de stad;

De Twin Peaks zijn twee heuvels met een hoogte van 281 m in het geografisch centrum van San Francisco in de Amerikaanse staat Californië. Ze zijn enkele meter minder hoog dan het hoogste punt van de stad, Mount Davidson. De twee heuvels, Eureka of North Peak en Noe of South Peak liggen zo'n 200 meter van mekaar. De naam wordt ook gebruikt voor het stadsdeel gelegen onmiddellijk rondom de twee heuvels.
De heuvels schermen de oostzijde af van de sterke wind en de mist van de westelijke kustzijde die van over de Stille Oceaan aan land komt. Aan deze oostelijke zijde is het dan ook warmer en zonniger.
De toppen zelf zijn niet bebouwd of verkaveld. Ze vormen de 13 ha grote Twin Peaks Natural Area. Rond de heuveltoppen ligt de achtvormige Twin Peaks Boulevard. Zo'n 30 meter onder de top van Eureka Peak ligt een gekend uitzichtpunt, Christmas Tree Point, aan de noordoostzijde van de heuvel en met een onbelemmerd uitzicht op de stad en San Francisco Bay.
Onder de heuvels ligt de 3,65 km lange Twin Peaks Tunnel van de Muni Metro. Bij zijn opening in 1918 was het een van de langste spoorwegtunnels ter wereld.
De Spaanse Conquistadores gaven de locatie de naam Los Pechos de la Chola, of de borsten van de Indiaanse. Het gebied werd toen nog gebruikt door veehouders voor grazend vee. Nadat het gebied onder controle kwam van de nieuwe Amerikanen kreeg het zijn huidige naam.

    Mount Davidson is een heuvel in de stad San Francisco in de Amerikaanse staat Californië. Met 283 meter is Mount Davidson het hoogste natuurlijke punt in de eengemaakte stad-county San Francisco. De heuvel bevindt zich bovendien bij het geografische midden van de stad, ten zuiden van Twin Peaks en Portola Drive en ten westen van Diamond Heights en Glen Park. Het is een van de 44 heuvels die San Francisco rijk is en een van de oorspronkelijke 'zeven heuvels van San Francisco' (samen met Telegraph Hill, Nob Hill, Russian Hill, Rincon Hill, Mount Sutro en Twin Peaks).
    De grotendeels beboste top van Mount Davidson vormt het Mount Davidson Park, dat in privébezit is. Boven op Mount Davidson staat een 31,4 meter hoog betonnen kruis. Op Pasen vindt er een gebedsdienst plaats en wordt het kruis verlicht.

Mount Davidson is een heuvel in de stad San Francisco in de Amerikaanse staat Californië. Met 283 meter is Mount Davidson het hoogste natuurlijke punt in de eengemaakte stad-county San Francisco. De heuvel bevindt zich bovendien bij het geografische midden van de stad, ten zuiden van Twin Peaks en Portola Drive en ten westen van Diamond Heights en Glen Park. Het is een van de 44 heuvels die San Francisco rijk is en een van de oorspronkelijke 'zeven heuvels van San Francisco' (samen met Telegraph Hill, Nob Hill, Russian Hill, Rincon Hill, Mount Sutro en Twin Peaks).
De grotendeels beboste top van Mount Davidson vormt het Mount Davidson Park, dat in privébezit is. Boven op Mount Davidson staat een 31,4 meter hoog betonnen kruis. Op Pasen vindt er een gebedsdienst plaats en wordt het kruis verlicht.

  • Fisherman's Wharf;

Fisherman's Wharf is een oude zeeliedenbuurt in San Francisco, Californië die veranderd is in een bezienswaardigheid. Er zijn veel authentieke visrestaurants en hedendaagse trendy cafés. Fisherman's Wharf kijkt uit op Alcatraz, ook wel the Rock genoemd.
Pier 39, in het oosten van Fisherman's Wharf, is een populair winkelgebied dat ook bekendstaat als de plaats waar grote groepen Californische zeeleeuwen te zien zijn.


In de ochtend- en avonduren zijn er veel joggers te vinden die langs de baai lopen. Ook bevinden plaatsen als Chinatown, Lombard Street en North Beach zich dicht in de buurt van Fisherman's Wharf. Vanaf Fisherman's Wharf vertrekken boten en veren, onder andere naar Alcatraz. Verder is Fisherman's Wharf een aankomst- en vertrekpunt voor twee van de drie overgebleven routes van de kabeltram van San Francisco.

  • Union Square;

Union Square is een centraal parkachtig plein met een oppervlakte van ongeveer 11.000 m² in de Amerikaanse stad San Francisco. De naam kan ook verwijzen naar de omringende winkel-, hotel- en theaterwijk in deze Californische stad. Aan het plein en in de straten in de omgeving bevinden zich talloze grote en kleine winkels en souvenirshops, evenals kunstgalerieën, theaters en het beroemde St Francis Hotel.

Het plein werd aangelegd in 1850. De naam van het plein verwijst naar het feit dat deze plaats tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog de locatie was van betogingen voor de Union Army. In 1903 verrees op het plein een 30 meter hoog monument, gewijd aan de overwinning van de Amerikaanse admiraal George Dewey in de Slag in de Baai van Manilla tijdens de Spaans-Amerikaanse Oorlog. Na de zware aardbeving in 1906 werd Union Square het belangrijkste winkelgebied van de stad. Tussen 1939 en 1941 werd onder het plein 's werelds eerste ondergrondse parkeergarage aangelegd, ontworpen door Timothy Pflueger. In de tweede helft van de 20e eeuw raakte het plein verwaarloosd en werd het een overnachtingsplaats voor daklozen.
In 2002 werd na drie jaar plannen en 18 maanden bouwen een 'nieuw' Union Square geopend. Het plein is tegenwoordig een cultureel en ceremonieel centrum en dient het onder meer als podium van verschillende openbare optredens en evenementen en als locatie van de jaarlijkse kerstboom.

  • Alamo Square,

bekend om de Victoriaanse huizen die er staan;

Alamo Square is een park en een buurt in San Francisco.
Aan de oostzijde van het park staan de zes beroemde Victoriaanse huizen aan de Steiner Street, bekend als de Painted Ladies. Het park wordt verder begrensd door Hayes Street (zuid), Fulton Street (noord) en Scott Street (west).
De buurt is gelegen in de stadsbuurt Western Addition en wordt begrensd door Webster Street (oost), Golden Gate Avenue (noord), Divisadero Street (west) en Oak Street (zuid).

  • Chinatown.

San Francisco huisvest het op een na grootste Chinatown van Noord-Amerika. Dezer dagen geldt de rijkelijk versierde wijk als een van de topattracties van de stad;

Chinatown San Francisco is na Chinatown New York de grootste Chinatown in Noord-Amerika. Er wonen ongeveer 100.000 mensen.
De ingang van dit stadsdeel (of beter "stad in de stad") wordt duidelijk gemarkeerd door een Chinese toegangspoort. Overigens staan er twee leeuwen geposteerd aan weerskanten van de poort die je verwelkomen in deze (zeer groot uitgevallen) Chinese wijk. Het straatbeeld wordt gekenmerkt door Chinese straatverlichting, vlaggen en gebouwen die versierd zijn met pagodedaken. Zover het oog reikt kan men Chinese karakters zien die uitgestald zijn op affiches, uithangborden, vlaggen en neonverlichting. Het kan op iemand overkomen alsof men zich in een van de drukste steden in China bevindt.

Honderden Chinese restaurantjes (het zou in deze restaurants zijn dat de traditie van de typische gelukskoekjes is uitgevonden en dus niet in China), antiekwinkels en dergelijke vind je terug in deze wijk. Andere opmerkelijke bezienswaardigheden zijn onder meer een boeddhistische tempel en de "Bank of Canton", een gebouw dat volledig in Aziatische stijl is gebouwd.
Het Chinatown van San Francisco is, zeker vergeleken met het Chinatown van Amsterdam en de Van Wesenbekestraat in Antwerpen, gigantisch. Het is dan ook een grote toeristische attractie.

  • Alcatraz

op het eiland Alcatraz was vroeger een bijzonder zwaar beveiligde gevangenis gevestigd, waar de grootste misdadigers werden opgesloten en waaruit naar men zegt nooit iemand is ontsnapt. Een van de bekendste gevangenen van het eiland was Al Capone. Drie gevangenen zijn ontkomen, maar of zij levend het vasteland hebben weten te bereiken is onbekend. Volgens de autoriteiten zijn ze verdronken, sluitend bewijs hiervoor is echter nooit gevonden. Kort na deze gebeurtenis is de gevangenis gesloten. De film Escape from Alcatraz gaat over deze gebeurtenis. Het eiland is nu een drukbezocht museum;

Alcatraz is een eiland in de Baai van San Francisco. Van 1934 tot 1963 was het in gebruik als zwaar beveiligde gevangenis. 1545 gevangenen hebben het eiland als standplaats gehad. De beroemdste gevangene was Alphonse "Al" Capone. Voordien was op het eiland een militair fort (1850-1907) en daarna (vanaf 1907-1933) was er een militaire gevangenis gevestigd. Tegenwoordig is het eiland een beschermd gebied en een National Historic Landmark, beheerd door de National Park Service.
Naast de gevangenis bevat Alcatraz ook de oudste vuurtoren van de westkust van de Verenigde Staten.

Achtergrond
De naam Alcatraz werd aan het eiland gegeven door Juan Manuel de Ayala, de eerste Spanjaard die het eiland ontdekte, in 1775. Hij bracht de baai van San Francisco in kaart, en noemde het eiland "La Isla de los Alcatraces," wat te vertalen is als "het eiland van de pelikanen." Het woord alcatraz, wat in het Spaans "pelikaan" betekent, komt oorspronkelijk uit het Arabisch: القطرس al-qarās, wat zeearend betekent.
Het United States Census Bureau definieert het eiland als Block 1067, Block Group 1, Census Tract 179.02 van San Francisco County, Californië.

Militaire geschiedenis
De oudste bekende eigenaar van Alcatraz is Julian Workman, die het eiland in juni 1846 kreeg van de Mexicaanse gouverneur Pio Pico. Workman bouwde op het eiland een vuurtoren. Later in 1846 kocht John Charles Frémont, leider van de Republiek Californië en militair gouverneur van Californië, het eiland voor 5000 dollar uit naam van de Amerikaanse overheid. Fremont had verwacht dat hij een grote compensatie zou krijgen van de overheid omdat hij voor hen het eiland had gekocht, maar hij kreeg uiteindelijk niets. Hij en zijn nakomelingen spanden nog tot de jaren 90 van de 19e eeuw rechtszaken aan in de hoop toch geld te krijgen, maar zonder succes.
Nadat Californië in Amerikaanse handen was gekomen en de Californische goudkoorts begon, begon de United States Army onderzoek te doen naar de mogelijkheden om van Alcatraz een militaire vestiging te maken. In 1850 gaf president Millard Fillmore in nasleep van de Mexicaans-Amerikaanse Oorlog officieel het bevel om van Alcatraz een militaire vestiging te maken. In 1853 werd onder toezicht van Zealous B. Tower begonnen met het bouwen van een militair fort. Het werk duurde tot 1858. Tegen het einde van dat jaar werd het eerste garnizoen van ongeveer 200 soldaten op het eiland gevestigd. Toen in 1861 de Amerikaanse Burgeroorlog uitbrak, werd het eiland geschikt gemaakt om als strijdlocatie te dienen. Alcatraz had destijds 85 kanonnen, maar vanwege gebrek aan manschappen kon maar een klein deel hiervan tegelijktijdig worden ingezet. In praktijk hoefde er nooit vanaf het eiland te worden geschoten als offensief. Wel werden op het eiland krijgsgevangenen opgesloten.
Na de oorlog concludeerde het leger dat het fort en de bewapening van Alcatraz achterhaald waren door de vorderingen op het gebied van militaire technologie. Tussen 1870 en 1876 werden verschillende plannen uitgewerkt om het eiland te moderniseren, maar deze werden nooit voltooid. In plaats daarvan werd besloten Alcatraz een nieuwe bestemming te geven. In plaats van voor kustverdediging, zou het voortaan voor detentie worden gebruikt.

Alcatraz als gevangenis
De beslissing om van Alcatraz een gevangenis te maken kwam vanwege de afgelegen ligging en de sterke stromingen in de baai, die het zo goed als onmogelijk zouden maken om te ontsnappen.

Nog voordat het eiland officieel een gevangenis werd, werd het al gebruikt voor detentie. In 1867 werd reeds een bakstenen gevangenishuis gebouwd op het eiland, zodat het eiland vanaf 1868 al dienst kon doen als militaire gevangenis. Tijdens de Amerikaanse burgeroorlog en vooral tijdens de Spaans-Amerikaanse Oorlog zaten er veel militaire gevangenen op het eiland.
Op 21 maart 1907 werd Alcatraz officieel door de Amerikaanse overheid ingesteld als militaire gevangenis. In 1909 begonnen de werkzaamheden om het eiland van militair fort om te bouwen tot gevangenis. Er kwamen celblokken, die grotendeels waren ontworpen door Reuben Turner. In 1912 waren de werkzaamheden voltooid. Tijdens de Eerste Wereldoorlog zaten in de gevangenis onder andere dienstweigeraars, waaronder Philip Grosser.
In de nasleep van de Aardbeving van San Francisco in 1906 werden ook tijdelijk niet-militaire gevangenen naar Alcatraz gebracht voor bewaring. Op 12 oktober 1933 kwam de gevangenis in handen van de United States Department of Justice, en werd het een federale gevangenis. De gevangenis had een zeer streng regime. In de beginjaren was het zelfs niet toegestaan om onderling te praten. Nadat er door middel van het doorspoelen van het toilet een primitieve communicatie op gang kwam is het spreekverbod opgeheven.
Tijdens de 29 jaar dat Alcatraz in gebruik was als federale gevangenis, zaten er enkele bekende criminelen opgesloten, waaronder Al Capone, Robert Franklin Stroud, Machine Gun Kelly, James J. Bulger en Alvin Karpis (die langer in Alcatraz zat dan elke andere gevangene).
Er zijn verschillende ontsnappingspogingen gedaan, maar officieel is het nooit iemand gelukt om te ontsnappen. In totaal waren er 36 gevangenen betrokken bij 14 ontsnappingspogingen. Daarvan werden er 23 weer gearresteerd, zes doodgeschoten en twee zijn vermoedelijk verdronken. De gewelddadigste uitbraakpoging vond plaats op 2 mei 1946 en leidde tot de Slag om Alcatraz.
Op 11 juni 1962 zou er echter toch een succesvolle ontsnapping plaats hebben gevonden. Frank Morris en de broers John en Clarence Anglin ontsnapten volgens de verhalen in een opblaasbaar vlot gemaakt van aan elkaar gelijmde regenjassen. Frank Morris, de leider van de groep, had een bijzonder hoog IQ, en wellicht hebben ze het getij van de San Francisco Bay gebruikt om te ontsnappen. Enkele van hun spullen zijn teruggevonden op Angel Island, maar sommigen gaan er van uit dat ze bij de Golden Gate Bridge aan land zijn gegaan en hun spullen via het getij naar Angel Island hebben laten drijven om de politie op een dwaalspoor te zetten. Van de mannen heeft niemand meer iets vernomen. Men is ervan uitgegaan dat ze verdronken waren, maar dat is niet helemaal zeker. Van deze ontsnappingspoging is een film gemaakt; Escape from Alcatraz genaamd.
Nog geen jaar na de ontsnapping werd op 21 maart 1963 Alcatraz officieel gesloten.

De bezetting van Alcatraz
In 1969 bezette een groep van indianen de rots in de baai. Ze verbleven 2 jaar lang op het eiland, en trachtten op deze wijze hun eis voor een Indiaans Cultureel Centrum kracht bij te zetten.
Deze groep verloor in de ogen van de gemeenschap hun geloofwaardigheid door de hoeveelheid van beschadigingen, zoals graffiti, vandalisme en een brand die het huis van de oppasser van het Lighthouse verwoestte. In juni 1971 verwijderden Federal Marshalls de indianen van het eiland.


Alcatraz nu
Sinds 1972 is Alcatraz één van de vele nationale parken onder beheer van de National Park Service en sinds 1973 is het eiland opengesteld voor publiek. Op Alcatraz staat de oudste nog werkende vuurtoren van de Amerikaanse Westkust.


Alcatraz in de media
In 2003 probeerden de presentatoren van het programma "MythBusters", Adam Savage en Jamie Hyneman, of de beroemde ontsnapping van Morris en de gebroeders Anglin inderdaad kon zijn uitgevoerd. Het lukte hen om op een vlot van regenjassen van Alcatraz naar de wal te varen. Daarmee werd dan ook aangetoond dat het mogelijk was om uit de gevangenis te ontsnappen.
Verder is illusionist David Copperfield ooit als stunt uit de gevangenis ontsnapt.
Ook heeft het programma Ghost Lab een aflevering gemaakt van Alcatraz. In deze aflevering wordt onderzocht of er paranormale activiteiten op het eiland plaatsvinden. Uiteindelijk meenden ze veel 'bewijs' te hebben gevonden, voornamelijk geluidsopnamen, en concludeerden ze dat er paranormale activiteiten plaats zouden vinden op Alcatraz.
Alcatraz heeft de bijnaam "The Rock". De speelfilm The Rock speelt zich af op Alcatraz. Hierbij moet er in Alcatraz ingebroken worden. De film Escape from Alcatraz gaat over de ontsnapping van 3 criminelen vanaf Alcatraz. Andere films over Alcatraz zijn King of Alcatraz, Half Past Dead, Point Blank en The Birdman of Alcatraz.
In 2011 werd de eerste aflevering van de tv-serie Alcatraz uitgezonden, een fictief verhaal over het einde van Alcatraz. In de serie is de gevangenis niet gesloten, maar zijn alle gevangenen verdwenen en is dat geheim gehouden.

  • San Francisco de Asís-missie,

het oudste nog bestaande gebouw van San Francisco;

De San Francisco de Asís-missie, ook bekend als de Mission Dolores, (Engels: Mission San Francisco de Asís, Spaans: Misión de San Francisco de Asís) is het oudste nog bestaande bouwwerk in de Californische stad San Francisco. De rooms-katholieke missiepost werd op 29 juni 1776 gesticht door de Spaanse luitenant José Joaquín Moraga en de franciscaan Francisco Palóu en was de zesde Spaanse missie in Californië. De missie werd gewijd aan Franciscus van Assisi, de oprichter van de orde der franciscanen. De oorspronkelijke houten kerk werd al vrij snel vervangen door het huidige gebouw dat in 1791 werd ingewijd.
In 1876 werd naast de oorspronkelijke kerk een neogotische kerk gebouwd, die echter werd verwoest tijdens de aardbeving van 1906. De Mission Dolores Basilica, opgetrokken in de Spanish Colonial Revival-architectuurstijl, werd tussen 1913 en 1918 op dezelfde plaats gebouwd.

In de populaire cultuur
In de Hitchcock-thriller Vertigo achtervolgt inspecteur Scottie Ferguson (gespeeld door James Stewart) Madeleine Elster (rol van Kim Novak) in de missiepost, waar Madeleine bloemen op het graf van ene Carlotta Valdes legt. De grafzerk werd er speciaal voor de film geplaatst en is er naar verluidt nog een aantal jaar na het filmen blijven staan.
De missie komt ook voor in de film Class Action en in het liedje "Mission in the Rain" van Jerry Garcia.

  • Ferry Building;

Het Ferry Building is een terminal voor veerboten en een winkelcentrum aan het begin van Market Street in San Francisco, Californië. In de toren van het gebouw is een grote klok, die kan worden gezien van Market Street, een van de grootste wegen van de stad. Overdag speelt de klok van de klokkentoren ieder heel en half uur een deel van de Westminsterslag. Architectonisch is de toren geïnspireerd door de Giralda, de twaalfde-eeuwse toren van de kathedraal van Sevilla.
Het huidige gebouw werd ontworpen door de plaatselijke architect A. Page Brown en verving bij zijn opening in 1898 een houten gebouw. Het gebouw bleef zowel bij de aardbeving van 1906 als bij de Loma Prieta-aardbeving van 1989 vrijwel ongedeerd. Tot de voltooiing van de Bay Bridge en de Golden Gate Bridge in de jaren 1930 was het Ferry Building na het Charing Cross Station in Londen, de grootste overstapplaats ter wereld. Veerboten van de Southern Pacific Transportation Company meerden hier aan om forensen uit de East Bay naar San Francisco te brengen.

  • Stadhuis van San Francisco met zijn reusachtige koepel;

Het stadhuis van San Francisco (Engels: San Francisco City Hall) is een gebouw in beaux-arts-stijl, gelegen aan het Civic Center Plaza in het centrum van San Francisco in de Amerikaanse staat Californië. Het gebouw is herkenbaar door de koepel die de op vier na grootste ter wereld is.

Geschiedenis
Het huidige gebouw is een vervanging van het vorige stadhuis uit 1899 dat instortte tijdens de aardbeving van 1906. Het oorspronkelijke stadhuis was groter dan het huidige en had eveneens een grote koepel. Na de aardbeving ontstonden er al snel plannen voor de wederopbouw van het stadhuis. Men koos voor het neoclassicistische ontwerp met vele beaux-arts-elementen van Arthur Brown. De bouw begon in 1913 en het stadhuis was voltooid in 1915, op tijd voor de Panama-Pacific International Exposition, de wereldtentoonstelling van San Francisco.
De grote hal onder de koepel is de locatie geweest van verschillende belangrijke staatsbegrafenissen. President Warren G. Harding lag na zijn dood in 1923 opgebaard onder de koepel.
De Loma Prieta-aardbeving van 1989 beschadigde het bouwwerk opnieuw en de koepel verschoof 10 centimeter van zijn fundament. Men besloot de constructie te verstevigen zodat zij aardbevingbestendig zou worden. In januari 1999 werd het stadhuis opnieuw geopend.

Architectuur
Het gebouw is in totaal meer dan 46.000 m2 groot en het is gebouwd op twee hele huizenblokken. De gevels langs de Van Ness Avenue en de Polk Street zijn 119 meter lang, en de gevels langs de Grove Street en de McAllister Street 83 meter. De koepel, die naar de barokke koepel van Mansarts Dôme des Invalides in Parijs is gemodelleerd, is met een hoogte van 93,7 meter 36 centimeter hoger dan de koepel van het Capitool in Washington D.C. De koepel heeft een doorsnede van 20 meter en rust op vier grote pilaren.
De bovenste verdiepingen zijn toegankelijk voor het publiek. Op de tweede verdieping, tegenover de grote trap, is het kantoor van de burgemeester. Een bronzen borstbeeld van oud-burgemeester George Moscone en zijn opvolger Dianne Feinstein herinnert aan de moord op Moscone slechts een paar meter verderop in het stadhuis. Een borstbeeld van Harvey Milk, die eveneens vermoord is in het stadhuis, werd op 22 mei 2008 onthuld.

  • Coit Tower;

De Coit Tower is een uitkijktoren op Telegraph Hill in San Francisco. De toren is 64 meter hoog en werd gebouwd in 1934. De art deco toren, gemaakt van gewapend beton, is ontworpen door de architecten Arthur Brown Jr en Henry Howard.
De rijke Lillie Hitchcock Coit vereerde de dappere brandweermannen van San Francisco. Bij haar dood in 1929 liet ze de stad 100.000 dollar na voor de verfraaiing van de stad. De donatie werd uiteindelijk in 1934 gebruikt voor de bouw van de 64 meter hoge Coit Tower ter ere van de vrijwillige brandweer. De legende dat de Coit Tower werd gebouwd ter ere van de brandweerlieden is slechts gedeeltelijk waar. Daarnaast diende de toren ook als sieraad van de stad en als uitkijktoren van waaruit men van een panorama van San Francisco kon genieten. Volgens de volksverhalen komt de vorm van de toren opzettelijk overeen met die van het einde van een brandslang. Dit was echter nooit de bedoeling van de architecten.

  • Transamerica Pyramid;

De Transamerica Pyramid (Transamericapiramide) is de hoogste en meest herkenbare wolkenkrabber van San Francisco. Het totale vloeroppervlak van de toren bedraagt 49.238 m². Het werd ontworpen door William Pereira.
De piramide is gebouwd op de plaats van het de historische Montgomery Block gelegen in 600 Montgomery Street. Hij is 260 meter hoog en bestaat uit 48 verdiepingen. Het gebouw telt achttien liften, waarvan er twee tot helemaal in de top van de toren komen, en 3678 ramen. De bouw begon in 1969 en werd voltooid in 1972. De aannemer van dit bouwwerk is Dinwiddie Construction Co. Hoewel het gebouw nu niet meer het hoofdkwartier van de Transamerica Corporation is, wordt het nog steeds sterk geassocieerd met dit bedrijf. In het gebouw werken meer dan 1500 werknemers, bij meer dan 50 bedrijven.
Het gebouw is een van dé symbolen van San Francisco geworden. De vorm van het gebouw is gekozen om lichtinval op straat zo min mogelijk te hinderen. De vleugels die aan weerszijden uitsteken, beginnen op de 29ste etage. In de oostelijke vleugel bevinden zich de liftschachten en in de westelijke vleugel bevinden zich het trappenhuis en de ventilatiekokers. De vleugels waren nodig omdat liften toentertijd niet schuin omhoog konden.
De Transamerica Pyramid was van 1972 tot 1974 de hoogste wolkenkrabber ten westen van de Mississippi. In dat jaar werd het gebouw voorbijgestreefd door het Aon Center in Los Angeles, dat werd ontworpen door de vroegere partner van William Pereira, Charles Luckman.
Toen in 1999 het Nederlandse verzekeringsconcern AEGON de Transamerica Corporation overnam, werd het automatisch eigenaar van de Transamerica Pyramid.

  • Lombard Street, een van de bochtigste straten ter wereld;

Lombard Street is een oost-west straat in San Francisco, Californië. De straat staat bekend als de meest bochtige straat van de wereld, hoewel dit slechts een klein stukje van de gehele straat betreft. Het stukje is slechts één huizenblok lang, maar telt acht scherpe haarspeldbochten. Dit bochtige stukje van Lombard Street loopt over Russian Hill, waar je de meeste motels van San Francisco vindt. Achter Lombard Street ligt Chestnut Street waar veel restaurants gevestigd zijn.

Wegbeschrijving
Lombard Street begint in het Presidio en loopt van daar oostwaarts door de Cow Hollow buurt. Twaalf huisblokken lang, tussen de kruisingen met Brodrick Street en Van Ness Avenue, is de straat onderdeel van de drukke hoofdverbinding bekend als U.S. Route 101. Lombard Street loopt dan over Russian Hill, gaat over in Telegraph Hill Boulevard die om/over Telegraph Hill heen loopt, en wordt vervolgens weer Lombard Street. Uiteindelijk kent Lombard Street zijn einde op de kruising met de Embarcadero.

Haarspeldbochten
Met zijn acht scherpe bochten heeft de straat de bijnaam gekregen van de meest kromme en bochtige straat in heel Amerika. De Powell-Hyde kabeltramlijn rijdt langs de top van Lombard Street. Het bochtige ontwerp is het eerst voorgesteld door de eigenaar van het stuk grond, Carl Henry, en gerealiseerd in 1922. Het is eigenlijk ontstaan uit de noodzaak om de natuurlijke helling van 27 graden te overbruggen, daar deze te steil was om er met voertuigen te rijden.
Op het bochtige stuk van Lombard Street is enkel eenrichtingsverkeer toegelaten, in oostelijke (heuvelafwaartse) richting. De zigzagformatie werd in 1923 gebouwd.
In 1999 werd er een studiebureau opgericht om de verkeersproblemen op te lossen in de buurt van de bochtige sectie van Lombard Street. In 2001 kwam men tot de conclusie dat het niet wettelijk mogelijk was om het straatblok permanent af te sluiten voor al het verkeer. In plaats daarvan kwam er een parkeerverbod in de buurt gedurende de zomerperiodes, om zo de grote verkeerstoename gedurende de vakantieperiodes uit de buurt te bannen. Wie er toch parkeert kan rekenen op een boete. Het studiebureau stelde ook voor om minibussen in te zetten voor de toeristen die aan sightseeing willen doen bij het beroemde huizenblok, hoewel de bewoners van de buurt vonden dat een van de attracties nu juist is om in de bochtige straat met de auto te rijden.
 

  • Pier 39

de meer dan vijftienhonderd zeeleeuwen op Pier 39. Deze dieren lagen jarenlang op drijvende pontons in de haven, en zijn daar gekomen na een aardbeving. Elders langs de Californische kust zijn zeeleeuwen zichtbaar, maar relatief schuw. Eind november 2009 verdwenen de dieren opeens, maar inmiddels zijn ze weer teruggekeerd.

Pier 39 is een winkelgebied en toeristische attractie gebouwd op een pier in San Francisco in de Amerikaanse staat Californië. Er zijn verschillende winkels, restaurants, een arcadehal, straatmuzikanten en straattheater, een informatiecentrum van het Marine Mammal Center, het Aquarium of the Bay en een draaimolen met twee verdiepingen. Pier 39 is bovendien bekend om zijn kolonie Californische zeeleeuwen. Door de familiegerichte ontspanningsmogelijkheden en de aanwezigheid van de zeeleeuwen is Pier 39 een van San Francisco's belangrijkste toeristische bestemmingen.
De pier bevindt zich in het oosten van het Fisherman's Wharf-gebied en ligt dicht bij de wijken North Beach, Chinatown en de Embarcadero. Vanop de pier zijn Angel Island en Alcatraz goed te zien, alsook de Golden Gate Bridge. Pier 39 is gemakkelijk bereikbaar met de historische F Market-tramlijn.
Pier 39 werd ontwikkeld door de ondernemer Warren Simmons. De pier werd voor het publiek geopend op 4 oktober 1978.

Zeeleeuwen
Een belangrijke attractie zijn de Californische zeeleeuwen die op pontons bij de jachthaven liggen. Deze soort zeeleeuwen is vanouds aanwezig in de Baai van San Francisco. Sinds september 1989 bevinden zij zich op Pier 39. Daarvoor lagen ze vooral te rusten op een rots buiten de baai van San Francisco. Sommige mensen vermoeden dat de zeeleeuwen verhuisden naar de pier vanwege de Loma Prieta aardbeving van 1989, maar de aardbeving vond pas enkele maanden na het verschijnen van de zeeleeuwen plaats. Zeeleeuwen zijn op diverse rotsen langs de Californische kust regelmatig te zien, maar nergens zo dichtbij en gemakkelijk als op Pier 39.
Eind 1989 waren er ongeveer 10 zeeleeuwen op de pier. In januari van het volgende jaar waren er al 150 dieren. Booteigenaren begonnen te klagen over de dieren, die erg groot en zwaar zijn, enigszins stinken en voortdurend blaffen. In diezelfde periode begonnen de zeeleeuwen toeristen naar de pier te trekken. De boten werden verplaatst om plaats te maken voor de zeeleeuwen. Sinds 1990 nam het aantal dieren van jaar tot jaar toe.
Het aantal zeeleeuwen op de pier kan sterk fluctueren. In november 2009 waren er meer dan 1500 dieren, maar vanaf dat moment begonnen de zeeleeuwen te verdwijnen. In december 2009 waren ze bijna allemaal weg. Vaak komen de zeeleeuwen in het voorjaar weer in grotere getale terug. Men denkt dat de zeeleeuwen soms vertrekken om achter hun voedsel aan te jagen, scholen ansjovis en sardines

Musea

Het rijke culturele leven heeft San Francisco onder andere te danken aan zijn musea.
Zo is er het Exploratorium, een museum met het thema wetenschap, dat is gevestigd in het Palace of Fine Arts, een gebouw uit 1915, dat werd gebouwd voor een internationale expositie. De bouwstijl is die van een oude Romeinse koepel.
De California Academy of Sciences bevindt zich in het Golden Gate Park. Dit is een museum en wetenschappelijk onderzoeksinstituut met een internationale reputatie, waar aquaria, natuurhistorische verzamelingen en een planetarium zijn te vinden.
In het civic center, in een gebouw dat in gebruik werd genomen in 1966, bevindt zich het Museum voor Aziatische kunst. Het museum herbergt ongeveer 15.000 voorwerpen uit Azië. Het grootste deel van de collectie is afkomstig van de miljonair Avery Brundage, die stierf in 1975. In 1989 werd een afdeling met Koreaanse kunst toegevoegd aan de collectie. Vanaf 20 maart 2003, na een grondige renovatie onder leiding van de Italiaanse architect Gae Aulenti, biedt het museum zijn collectie aan in een nieuw kader.
Ten slotte zijn er nog ander musea, zoals het Fine Arts Museums of San Francisco - dat bestaat uit het M.H. de Young Memorial Museum en het California Palace of the Legion of Honor - en het San Francisco Museum of Modern Art.
In San Francisco hebben ze een heel aantal bezienswaardige musea. Er is eigenlijk voor iedereen wel iets te vinden omdat het aanbod van musea zo gevarieerd is. Dat is leuk want zo pak je ook nog een culturele kant van San Francisco mee tijdens je stedentrip. Ben je met de kinderen of houd je gewoon niet zo van de standaard musea, dan is het Cabel Car Museum misschien ioets voor jou. Je kan via verschillende routes met een 'cable car' de stad rond, daarbij bezoek je ook het Cable Car museum. Of wat dacht je van het YBCA? Hier worden alle product lanceringen van Apple gedaan zoals de iPas en de iPod Nano. Verder is het California Academy of Sciences en het California Palace of the Legion of Honor een aanrader.

San Francisco Museum of Modern Art

Eén van de mooiste musea van de westkust is het San Francisco Museum of Modern Art. Het gebouw op zich is al een beleving. De kracht van het museum ligt vooral op het vlak van het abstracte expressionisme en de fotografie. Tot de collectie van San Francisco’s MOMA behoren werken van de beste kunstenaars van de westkust, zoals Mark Rothko en Jackson Pollock, een aanzienlijk aantal schilderijen van de Fransman Henri Matisse, enkele werken van Miro en Picasso en een interessante selectie uit het werk van de Duitsers Max Ernst, George Grosz, Ernst Ludwig Kirchner en Kurt Schwitters. Daarnaast is het heerlijk lunchen in het museum restaurant.
Adres: 151 Third Street
Openingstijden: 10:00 17:45 ma di
Openingstijden: wo gesloten
Openingstijden: 10:00 20:45 do
Openingstijden: 10:00 17:45 vr za zo
Telefoon: 14153574000
Internet: www.sfmoma.org
Prijs: entree $ 18,00
Bus: 3rd St & Howard St (30, 45, 91, 8ax, 8bx, 8x)

Asian Art Museum


Het Asian Art Museum in San Francisco is een van de grootste musea in de Westerse wereld dat uitsluitend Aziatische kunst aanbied. Met een collectie van meer dan 17.000 kunstwerken verspreid over 6000 jaar geschiedenis is er behoorlijk wat te zien in dit museum. Het museum is opgericht in 1966 door een donatie aan de stad San Francisco van de miljonair Avery Brundage. Hij was zelf ook een groot verzamelaar van Aziatische kunst. Er zijn grote zalen gewijd aan de kunst van Zuid-Azië, West-Azië (met Perzië), Zuidoost-Azië, de Himalaya, China, Korea en Japan.
Adres: 200 Larkin Street
Openingstijden: ma gesloten
Openingstijden: 10:00 17:00 di wo do vr za zo
Telefoon: 14155813500
Email: pr@asianart.org
Internet: www.asianart.org
Prijs: entree $ 12,00
Bus: Mcallister St & Hyde St (5, 19)

Cable Cars

Iedere bezoeker wil in ieder geval één keertje op de Cable Cars! Een leuke trip over de steile heuvels en langs de kleine huisjes van San Francisco. De Cable Cars zijn uitgevonden door Andrew Smith Hallidie: een kabelmaker uit Engeland. Wil je wat meer te weten komen over de Cable Cars? Ga dan naar het Cable Car Museum. Hier leer je alles over de remmen, kabels, stuur mechanismen en andere technische zaken van deze kleine trams. Ook kun je oude Cables Cars bekijken die vroeger gebruikt werden en zijn er honderden foto's te zien.
Adres: 1201 Mason Street
Openingstijden: 10:00 17:00 dagelijks
Telefoon: 14154741887
Internet: www.cablecarmuseum.org
Prijs: entree gratis
Tram: Washington St & Mason St (Powel & Market)


California Academy of Sciences

Hier vind je de mooiste natuurhistorische collecties van de Verenigde Staten. Je zult om te beginnen een keuze moeten maken tussen de drie thema's: aquarium, natuurwetenschappen of planetarium. In het Steinhardt Aquarium vind je één van de grootste verzamelingen ter wereld over het zeeleven. In het Morrison Planetarium valt de wereld van de sterren te bezichtigen met voorstelleningen en verder wordt er in het Laserium op bepaalde dagen een lichtshow gehouden. In de Science Gallery zie je verschillende nagebootste biotopen: de woon- of groeiomgeving van dieren en planten, zoals The Vanishing Desert of Wild California. Aan jou de keuze!
Adres: Golden Gate Park
Openingstijden: 09:30 17:00 ma di wo do vr za
Openingstijden: 11:00 17:00 zo
Telefoon: 14157507145
Email: info@calacademy.org
Internet: www.calacademy.org
Prijs: entree $ 29,95


California Palace of the Legion of Honor


In een geweldige omgeving, het Lincoln Park, vind je dit museum. Deze is gewijd aan de 3.600 mannen die het leven lieten op het slagveld in Frankrijk ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Het gebouw is een replica van het Palais de la Legion d'Honneur uit Parijs en het was een geschenk van Mr. en Mrs. Adolph B. Spreckels als dank voor de hulp die San Francisco geboden heeft. Vanuit het museum heb je een prachtig uitzicht op de Golden Gate Bridge. In het museum vind je een geweldig mooie collectie van kunst vanaf de middeleeuwen. De gevarieerde collectie bevat beelden, voorwerpen en schilderijen.
Adres: El Camino Del Mar and 34th Avenue
Openingstijden: 09:30 17:00 di wo do vr za zo
Telefoon: 14158633330
Internet: www.famsf.org
Prijs: entree $ 10,00
Bus: Muni's 44-O'Shaughnessy bus


Cartoon Art Museum

Iedereen is er mee op gegroeid en vindt ze stiekem toch nog wel heel leuk: cartoons! Tekenfilms, stripboeken, plaatsjes en boeken; het Cartoon Art Museum heeft voor ieder wat wils en herbergt zo'n 6.000 originele items. Het museum ging in 1984 van start en heeft een steeds wisselend programma en aanbod. Verschillende grote hedendaagse bedrijven als Pixar en Dreamworks hebben hier al een expositie gehad. Zo werd er meer over de bedrijven verteld en zag je het verhaal achter animatiefilms als Shrek en Madagascar. Een leuk en gezellig museum om met de hele familie naar toe te gaan!
Adres: 655 Mission St.
Openingstijden: ma gesloten
Openingstijden: 11:00 17:00 di wo do vr za zo
Telefoon: 14152278666
Internet: www.cartoonart.org
Prijs: entree $ 7,00
Bus: Mission St & 3rd St (14, 14L, 14X)


Contemporary Jewish Museum

In San Francisco is er ook een museum te vinden dat volledig om het Jodendom draait. Je komt meer te weten over de geschiedenis, over de kunst en de ideeën vanuit het Jodendom. Het museum is sinds 2008 gevestigd in een nieuw gebouw dat ontworpen is door Daniel Libeskind. Iedereen kan hier komen om zijn ervaringen uit te wisselen, de kunst te bekijken maar ook krijg je hier de gelegenheid om zelf de handen uit de mouwen te steken. Neem een gids, want daarmee word je nog beter geïnformeerd over wat zich in het museum bevindt.
Adres: 736 Mission Street
Openingstijden: 11:00 17:00 ma di vr za zo
Openingstijden: wo gesloten
Openingstijden: 13:00 20:00 do
Telefoon: 14156557800
Internet: www.thecjm.org
Prijs: entree $ 12,00
Bus: Mission St & 3rd St (14, 14L, 14X)


Exploratorium

Heb je zin om lekker actief de dag door te komen in plaats van continu alle musea af te slenteren? Dan biedt het Exploratorium je het alternatief. Hier kun je lekker actief bezig zijn met wetenschap, kunst en de menselijke waarnemingen. Het Exploratorium bevindt zich binnen de muren van the Palace of True Art. In 1969 werd het opgericht door Dr. Frank Oppenheimer. Let wel op dat je hier niet even bent, je hebt minstens een halve dag nodig om alles te zien en om aan alle experimenten mee te kunnen doen. Iedere dag worden er verschillende demonstraties gegeven.
Adres: 3601 Lyon Street
Openingstijden: ma gesloten
Openingstijden: 10:00 17:00 di wo do vr za zo
Telefoon: 14155610360
Internet: www.exploratorium.edu
Prijs: entree $ 25,00


MH de Young Memorial Museum

Dit is één van de twee musea van de overkoepelende Fine Arts Museums of San Francisco. Het andere museum is het California Palace of the Legion of Honor in het Lincoln Park. Net als veel musea in de stad is ook dit museum gelegen in het Golden Gate Park. Het is vernoemd naar de voormalige krantenmagnaat uit San Francisco, M. H. de Young. De collectie van het MH de Young Memorial Museum bestaat uit pre-hispanische kunstwerken, tribal art, de John D. Rockefeller Collection of American Art, sculpturen in de binnentuin en nog veel meer. Kijk op de site voor het huidige aanbod!
Adres: 50 Hagiwara Tea Garden Drive
Openingstijden: ma gesloten
Openingstijden: 09:30 17:15 di wo do vr za zo
Telefoon: 14157503600
Email: contact@famsf.org
Internet: www.deyoung.famsf.org
Prijs: entree $ 10,00
Bus: Fulton St & 10th Ave (5)


Yerba Buena Center for the Arts


Yerba Buena Center for the Arts (YBCA) is een centrum voor hedendaagse kunst in San Francisco en is gelegen in Yerba Buena Gardens. YBCA heeft een grote collectie beeldende kunst, muziek, dans, film en video materiaal die de lokale, nationale en internationale kunstenaars vertegenwoordigd. Het museum bevindt zich in twee gebouwen die zijn ontworpen door de Japanse architect Fumihiko MAki en de Amerikaanse James Stewart Polshek. Nog een leuk feitje: dit is het centrum waar Steve Jobs zijn legendarische toespraken gaf voor Apple. De iPad en de iPhone zijn hier bijvoorbeeld gelanceerd!
Adres: 701 Mission Street
Openingstijden: 12:00 20:00 do vr za
Openingstijden: 12:00 06:00 zo
Openingstijden: ma di wo gesloten
Telefoon: 14159782700
Internet: www.ybca.org
Prijs: entree $ 10,00
Bus: Mission St & 3rd St (14, 14L, 14X)


Verkeer en vervoer

De publieke vervoersmaatschappij SF Muni baat een netwerk van metro- en tramlijnen uit, aangevuld met een busnetwerk. De heuvels in San Francisco zijn te steil om er een normale tram te laten rijden. Daarom rijden er cable cars die zich 'vastgrijpen' aan kabels die door een sleuf tussen de rails onder de grond bewegen. In de vlakke straten rijden ook 'normale' trams en sneltrams, waaronder trams van het historische type PCC-car op tramlijn F Market & Wharves. De stad wordt met de omliggende zones verbonden door het Bay Area Rapid Transit (BART) lightrailnet.

De Golden Gate Bridge is een van de bekendste bruggen ter wereld en verbindt het Schiereiland van San Francisco met Marin County over de Golden Gate.
In San Mateo County, 21 km ten zuiden van de stad, ligt het vliegveld San Francisco International Airport. Het vliegveld ligt op een landwinningsgebied in de baai, vlak boven zeeniveau.

terug inhoud